Vader-zoon dag verkenners

Gepubliceerd op 12-06-2012

Op 9 juni organiseerden de Verkenners van Scouting Doesburg een vader-zoon dag. In totaal kwamen er zeven vaders opdagen, een ideaal aantal om er één patrouille van te maken, zo bleek later. Om 11.00 uur verzamelden de vaders zich rond Thijs en Tineke, die deze dag onze ‘begeleiders’ waren.

Gelukkig werd er eerst begonnen met koffie, heel belangrijk zo op zaterdagmorgen. Sommige vaders moesten wel even wennen aan de ‘scouting’ koffie, het was een straffe bak, zodat iedereen meteen bij de les was. Thijs gaf uitleg over de dagindeling en de activiteiten die we gingen doen. Omdat één van de activiteiten pionieren was kregen we eerst les in een aantal basis knooptechnieken. De mastworp, een kruissjorring, woelen en afleggen van de knoop. Dit hadden we gelukkig snel onder de knie, waarna we getrakteerd werden op een heerlijke lunch (erwtensoep, brood en beleg). Rond 13.00 uur waren de meeste Verkenners ook binnengedruppeld en konden we beginnen. Natuurlijk werd er officieel geopend. Bloezen in de broek, jassen uit en salueren, we moesten het allemaal meedoen. Wel werd er nog even gediscussieerd welk dier nu de wet was geweest en vonden we fictief vlag hijsen ook wel apart. Daarna was het tijd voor een eerste spel om elkaar beter te leren kennen. We kregen allemaal een A4-tje op onze rug geplakt waarop de anderen onze naam, vader/zoon van..., leeftijd, favoriete eten, schoenmaat en beroep ingevuld moesten worden. Nou, dat werd natuurlijk een zooitje: schoenmaten werden vaak te klein ingevuld, leeftijden te hoog en door de harde wind woei menig blaadje over het terrein. Maar we hadden wel lol! 

Daarna gingen we pionieren. De vaders als één patrouille en de verkenners als één patrouille. Elke patrouille kreeg 2 euro per persoon om eten uit de schijf van vijf te kopen en dit op de zelfgemaakte keuken en vuurtafel te bereiden en op te eten. We kregen van Tineke de tip om toch maar gewoon Euroshopper te kopen bij Appie Happie, dat was goedkoper dan de dichtbijgelegen Spar. Twee van ons gingen boodschappen doen, de overige vier gingen keuken en vuurtafel bouwen. Een vader was hem na de lunch al ‘gepeerd’, dus we moesten het nu met ons zessen doen. De taken werden goed verdeeld en we kregen hele goede tips van Tineke en Thijs. Onze patrouille had ‘plofkipfilet’ aardappels, sla, tomaten, komkommer, yoghurt en vanillevla gekocht. En we hadden nog geld over! De jongens hadden braadworst, aardappels, meel, appels en paprika gekocht. Na het opbouwen van het vuurtafelonderstel moest snel een vuur gemaakt worden, want koken doe je op een smeulend houtvuur en dat heeft zijn tijd nodig. Dat de verkenners hierbij meer ervaring hadden bleek uit het grote vuur en veel hout dat gebruikt werd. Wij deden het wat zuiniger aan en moesten net wat langer op een mooi vuur wachten. Maar het resultaat was er niet minder om. Bij ons werden acht teentjes knoflook gebruikt voor het marineren van de kipreepjes, de aardappels werden als chips gebakken op aluminiumfolie en een aantal werden gepoft in het smeulende vuur. Nou, het was wel smullen. Maar voordat wij gingen eten deden we nog wel een momentje stilte en BIK, BIK, Bikkerde BIK, HAP, HAP, Happerde HAP!! Uiteindelijk werden de verkenners tot winnaar uitgeroepen omdat zij onder meer hun toetjes (warme appel met suiker) zelf bereid hadden en wij vla-flip hadden gemaakt uit een pak vla en yoghurt. 

Daarna braken beide patrouilles de vuurtafels en keukens af, want iedereen wilde wel om 18.00 uur thuis zijn. Nederland moest immers voetballen. Om 17.30 uur was alles netjes opgeruimd, waren onze magen goed gevuld en was iedereen het er over eens dat dit voor herhaling vatbaar was. Sommigen spraken zelfs over een vader-zoon weekend!! Dus zondermeer geslaagd en bedankt Tineke, Thijs en Christian voor alle support!

Paul Quaedvlieg

Bekijk ook de foto's

Terug naar het nieuwsoverzicht