Vrijwilliger worden?

Leiding geven bij een leeftijdsgroep die je aanspreekt, meewerken om een kamp te organiseren of gewoon een klusje doen op het moment dat het je uitkomt. Zelfs als je je maar een uurtje per maand kunt inzetten, ben je voor ons al een supervrijwilliger! Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden? Binnen onze groep is altijd plaatst voor nieuwe leiding en vrijwilligers.

Ontwikkeling
Bij Scouting draait het om uitdaging en plezier! De activiteiten die we doen zijn niet alleen leuk, ze dragen ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Ook als vrijwilliger bij Scouting draait het om plezier en uitdaging, want met die gave vrijwilligersklus ontwikkel jij jezelf. Daar heb je niet alleen wat aan bij Scouting, maar ook in je (toekomstige) werk of opleiding. Scouting staat daarnaast ook nog eens goed op je CV!

Hoe kun jij je inzetten?
Bij Scouting kun je je op eindeloos veel manieren inzetten als vrijwilliger. De meeste Scoutingvrijwilligers ken je waarschijnlijk als leidinggevenden van een groep kinderen of jongeren. Maar wist je dat je je ook met andere kwaliteiten enorm goed kunt inzetten? Wat dacht je van het helpen bij het bouwen van de website, een klus in het bestuur van onze Scoutinggroep of het organiseren van bijzondere activiteiten? Er is altijd wat te doen. Help ons mee! Lees hieronder alles over ons aannamebeleid:

Aannamebeleid
Binnen onze organisatie wordt gewerkt met minderjarige kinderen. Het nummer 1 uitgangspunt van onze organisatie is dat deze kinderen bij onze vrijwilligers in veilige handen zijn. Als organisatie doen wij al het mogelijke om deze veiligheid te waarborgen, hierom hanteren wij een aannamebeleid:

1. Kenningsmakingsgesprek: wanneer jij contact met ons opneemt om vrijwilliger te worden, plannen we een gesprek in met een lid van ons coachingsteam (het coachingsteam is ervoor om leiding te begeleiden en hen te helpen in hun verdere ontwikkeling als leiding).
In dit gesprek zal het o.a. gaan over jouw motivatie om leiding te worden, zullen we de gedragscode doornemen en de normen en waarden van onze vereniging bespreken.

2. VOG aanvraag: Na het kenningsmakinggesprek vragen wij een VOG aan voor je. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Voor het uitoefenen van een functie binnen Scouting is het verplicht dat je als vrijwilliger een VOG kunt overleggen. In afwachting van de aanvraag is het niet mogelijk om al te starten met de kenningsmakingsperiode.

3. Kenningsmakingsperiode: wanneer wij jouw VOG hebben ontvangen, gaat de de kenningsmakingsperiode van start. In deze periode draai je mee met de speltak of speltakken waarover in het kenningsmakingsgesprek is gesproken. In overleg met het bestaande leidingteam wordt een planning gemaakt en wordt je meegenomen in de manier waarop het team draait. Deze periode duurt maximaal drie maanden en is er voor bedoeld om te kijken of de functie/speltak bij jou past en andersom.

4. Evaluatie: aan het einde van de kennismakingsperiode bekijken we of jij voor de betreffende functie over de geldende basiscompetenties beschikt en voor benoeming in de betreffende functie in aanmerking komt. Het is een open gesprek waarbij jezelf uiteraard ook kunt zeggen wat jij er van vond en waarin we bespreken hoe en of we met elkaar verder gaan.